19.12.11

kom igen, du vet att du vill

Ingredienser (2 längder) 
 200 g smör
5 dl mjölk
50 g jäst för söta degar
1 g saffran (2 kuvert)
1/2 tsk salt
2 dl socker
13-14 dl mjöl  
Fyllning
50 g smör
200 g vit choklad
100 g mandelmassa
1 ägg pärlsocker och mandelflarn till garnering
ev kristyr (florsocker & äggvita
Instruktioner Smält smöret i en kastrull, häll i mjölk och värm till 37°C. Smula ner jästen i en bunke och lös upp med lite av mjölkblandningen innan resten tillsätts. Blanda i saffran, salt och socker. Rör i mjöl lite i taget tills degen känns smidig. Låt jäsa under fuktig handduk ca 30 minuter. Dela den jästa degen i två delar, och kavla ut den ena till en platta ca 30 x 40 cm. Klicka ut hälften av smöret och fördela smulad mandelmassa och hackad vit choklad på plattan. Vik degen två gånger (långsida mot långsida) till en längd och gör likadant med den andra deghalvan. Låt längderna jäsa på plåtar (klädda med bakplåtspapper) i ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker och mandelflarn och grädda i mitten av ugnen i 175°C ca 25-30 minuter. sprinkla över kristyr när längderna svalnat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar